5 redenen waarom offline zijn zo moeilijk is

De grootste oorzaak van multitasken is om verbonden te willen zijn met van alles en iedereen om je heen. Het gevolg is dat we ook massaal continu online zijn.

Waarom is het zo moeilijk om offline te zijn? Appontwikkelaars en marketeers manipuleren ons zodat we verslaafd raken aan hun product. En we voortdurend de behoefte voelen om ‘aan’ te staan en niets te missen. Als je je hiervan bewust bent helpt dat al om vaker offline te zijn.

E-mail, social media, online nieuws en games zijn een krachtige combinatie van afleiding. Als je er veel mee bezig bent dan ben je altijd online en ben je een multitasker. Het gevaar daarvan is dat je negatieve stress vergroot en te lang doorgaat, wat je ook nachtrust kan kosten.

Bij managers is de impact nog veel groter omdat dit hen afleidt van hun kerntaak: met mensen bezig zijn. Blijkbaar vinden we het toch té moeilijk om offline te zijn. Waarom? De volgende 5 redenen zijn vast herkenbaar voor je:

  1. Het is leuk om online te zijn
    Elke keer wanneer je reageert op een bericht krijg je en kleine, heel kortdurende dopaminekick in je hersenen. Dopamine is het plezierhormoon. Als je je focust op één taak en deze goed afgewerkt hebt, dan voel je je tevreden en dat gevoel duurt veel langer. Het probleem is echter dat onmiddellijk kort plezier het meestal wint van langdurige tevredenheid.
  2. We kiezen voor onmiddellijke bevrediging
    Erin slagen om bevrediging uit te stellen is heel belangrijk voor succes in het leven. In zijn wereldberoemde experiment toonde Walter Michel aan dat kinderen van 4-6 jaar die in staat waren om het moment van bevrediging uit te stellen, uitgroeiden tot volwassenen met hogere scores op school en minder risico op obesitas, verslaving en echtscheiding.
  3. We hebben gewoonten ontwikkeld
    Het ontwikkelen van gewoonten maakt ons leven eenvoudiger want we kunnen zo in allerlei situaties handelen zonder er echt bij na te denken. Dat maakt het moeilijk om aan de gewoonte om steeds online te zijn, iets te veranderen.
  4. Een reflex is moeilijk tegen te houden
    Het geluidje van je telefoon of verveling zorgt ervoor dat je alles laat liggen en je telefoon pakt. Een belangrijke klus, een gesprek, een gezinsactiviteit – kortom het echte leven – zal deze reflex niet tegenhouden.
  5. We zijn ingesteld op gevaar
    Signalen van mogelijk gevaar vragen veel meer aandacht dan signalen van pais en vree. Telkens wanneer we een e-mail, nieuwsbericht of whatsappje ontvangen kan dat belangrijk zijn. Dat versterkt ons verlangen om direct onze telefoon te checken.

Moe van het altijd ‘aan’ staan?

Merk je dat je doodmoe wordt van je telefoon en alle berichten van collega’s, klanten of je baas? Merk je dat je minder geconcenteerd werkt en weet je niet goed hoe je hiermee op een gezonde manier moet omgaan? Plan eens een vrijblijvend gratis gesprek in met één van ons. We geven je tips en advies, waarmee je echt verschil gaat merken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.