Meten is weten!

Het is het gesprek van de dag: het gebrek aan personeel in de zorg en de uitputtingsslag die al enige tijd gaande is. De covidpandemie heeft daar zeker niet bij geholpen. Het klopt dat we veel van onze mensen in de zorg vragen en dat heeft effect op de beeldvorming over het beroep. Doodzonde, want het is en blijft een prachtig vak.

De signalen herkennen is een belangrijk begin

Leidinggevenden worstelen enorm met deze nieuwe werkelijkheid. Probeer je mensen nog maar eens te motiveren en de lol er in te houden. Dat valt niet mee. Maar wat zeker niet helpt is dat we massaal benadrukken hoe erg het allemaal is. Inmiddels zijn er veel tools om bijvoorbeeld te meten hoe het nou eigenlijk echt gesteld is met je team. De leidinggevende zal, vooral in deze tijd, de signalen op moeten pakken om in te schatten hoe het met de energie in je team zit. Als die signalen er zijn, dan is het tijd om aan de slag te gaan. De focus op werving & selectie is één, maar focus op de gezondheid van je medewerker cruciaal. Hoe pak je dat als leidinggevende aan?

Met een heldere diagnose kun je gericht aan de slag

Vanuit TC2 zetten we regelmatig werkdrukmetingen in en keer op keer zien we de schok bij de leidinggevenden dat flink wat medewerkers zich op dun ijs begeven. Is dat het einde van de wereld? Nee, zeker niet. Ongeacht de druk is er echt nog veel mogelijk om ervoor te zorgen dat jouw medewerker goed in zijn/haar vel zit. Maar dan moet je als leidinggevende wel snel kunnen schakelen. Het is in die situaties raadzaam om een deskundige coach in te zetten. Want het blijkt dat na 5 gesprekken de meeste mensen weer behoorlijk in balans komen en weer energie opbouwen, ongeacht de enorme druk. Een heldere diagnose van het energielevel van je medewerker is door middel van een vragenlijst en een intake van 30 minuten binnen een dag gesteld. Als je weet wat de knelpunten zijn, kun je gericht aan de slag met het oplossen ervan. En daarmee voorkom je uitval, openstaande diensten en het afbrokkelen van het werkplezier.

In actie om zaken op te lossen

Ondanks wat er allemaal aan de hand is: ook hier is mee te dealen en er is veel meer op te lossen dan we soms denken. Maar dan moeten we wel in de actiestand, zo creëren we een win-winsituatie voor iedereen! Met TC2 maken we door intensieve begeleiding en doeltreffende coaching van teams en medewerkers dagelijks impact op het werkplezier binnen de zorg. Gewoon door zaken op te lossen!

Wil je meer weten over coaching voor jouw team? Neem dan contact met ons op!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *