Ik een burn-out? Echt niet!

Denk jij dat een burn-out jou niet zal overkomen? Vind je het eigenlijk iets voor softies of mensen die niks gewend zijn? Niks is minder waar… Realiseer je dat juist door die overtuiging de kans groot is dat juist jij tegen je eigen grenzen zult aanlopen.

Langdurige stress

De aanloop naar een burn-out kan maanden of soms zelf jaren duren. In die periode raak je zelfs gewend aan de aanhoudende stress die je dag in dag uit voelt. Je lichaam gaat er ook op anticiperen en lange tijd lijkt het alsof er niets aan de hand is. In deze (weerstands)fase voel je zelf niet hoe opgejaagd je bent maar je omgeving zal het wel merken. Je gaat als een dolle en je denkt dat je superman bent, want je kunt álles aan.

Niks aan de hand!

Als iemand je in deze fase probeert te attenderen op je drukke gestreste gedrag dan zul je waarschijnlijk defensief of ronduit geïrriteerd reageren. Met jou is namelijk niets aan de hand! Je houdt jezelf continu voor de gek en degene die tot jou doordringt moet echt van hele goede huize komen. Jij hebt helemaal geen stress!

Het knock-out moment

En dan ineens loop je, voor jouw gevoel plotseling, tegen een keiharde muur aan. We noemen dit ineenstorting. En zo voelt het ook echt. Je kunt ineens helemaal niets meer. Je bent uitgeput en je herkent jezelf niet meer in je gedrag en je reacties. Zelfs op dit moment kun je waarschijnlijk nog steeds niet geloven dat wat je nu overkomt, echt een burn-out is. Er worden vaak fysieke oorzaken gezocht voor deze klachten, en er wordt heel wat geshopt bij specialisten, fysiotherapeuten, etc.

Ja, ik heb een burn-out

Accepteren dat je een burn-out hebt is een belangrijke eerste stap in het herstelproces. Want zonder acceptatie zul je steeds in dezelfde valkuil stappen en gewoon weer doorgaan zodra het enigszins kan. Dat is ronduit gevaarlijk voor je fysieke en je mentale gezondheid en dit is de reden dat sommige mensen meerdere burn-outs krijgen.

Professionele hulp bij burn-out

Een burn-out kan echt iedereen overkomen! Laat je helpen door een professional en zorg hiermee voor een duurzaam herstel. Zoek een gecertificeerd coach die zich heeft gespecialiseerd in burn-out. Neem de tijd en zet alle nodige stappen om een terugval te voorkomen. Twijfel je of je een burn-out hebt of worstel je nog met je diagnose? Plan dan hier een gratis halfuurtje sparren in met één van ons. We luisteren naar je en we helpen je gericht en op betrokken wijze verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.