Het Calimero-effect

Ken je Calimero nog? Het was die tekenfilm met in de hoofdrol het zwarte kuikentje dat leefde in een gezin met verder allemaal gele kuikens. Je herinnert je vast nog wel zijn bekende uitspraak: “Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!”. Dit was natuurlijk vooral vermakelijke tv, maar die slogan zegt iets over het omgaan met lastige situaties.

Hoeveel Calimero zit er in jou?

Tijdens coaching en training merk ik dat medewerkers vaak de organisatie verantwoordelijk maken voor zo’n beetje alles wat er niet lekker loopt op de werkvloer. Zelfs een gebrekkige onderlinge samenwerking wordt aan leidinggevenden geweten. Ze nemen niet altijd zelf hun verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie en voelen zich slachtoffer van alles wat er niet goed gaat om hen heen.

Iedereen voelt zich weleens slachtoffer. We denken allemaal af en toe: dit moet mij weer overkomen! Ben je een echte Calimero, dan onderga je wat er gebeurt en blijf je alleen maar klagen en zagen. Je denkt: tja, ik kan er toch niks aan doen…. En precies die gedachte zorgt voor een verlammende en vaak negatieve houding. Het slurpt energie, niet alleen voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Als je de oorzaak van een probleem voortdurend bij anderen legt, verwacht je ook dat anderen het dus ook moeten oplossen. Maar je kunt de situatie ook omdraaien: bedenk je wat je zelf kunt doen aan datgene waar je je niet prettig bij voelt. En dat is meer dan je denkt!

Je kunt zelf wat veranderen

Vraag jezelf dus af of je wel voldoende verantwoordelijkheid neemt voor wat er in jouw wereld gebeurt. En realiseer je dat je ook zelf een inspanning zult moeten doen om dingen te veranderen. Ontdek op welke aspecten van je leven je wel invloed kan hebben in plaats van alles te laten afhangen van externe factoren.

Kun je hier wel wat praktische tips en handvatten bij gebruiken? Plan dan een gratis half uurtje met een van onze coaches in. We helpen je om zaken op een rij te zetten en we geven je inzicht in wat jij kunt doen om meer werkplezier en voldoening te creëren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.