Niet alles wat kan, moet!

De maatschappij waarin we leven is veranderd van een productiemaatschappij naar een echte informatiemaatschappij. We kunnen – als we dat willen – de hele dag op de hoogte zijn van alles wat er gebeurt en daarvoor hoeven we er niet eens op uit. De informatie dringt zich op elk moment aan ons op.

Science fiction anno 2022

Deze ontwikkeling heeft zich in een pijlsnel tempo ontwikkeld. Vandaag de dag maak ik dagelijks gebruik van mogelijkheden die ik zelf nooit voor mogelijk had gehouden. Ik heb een piepkleine computer in mijn broekzak waarmee ik continu in verbinding sta met de rest van de wereld.

Alles kan dus alles moet

Als ik nu een serie van pakweg 30 jaar geleden terugkijk is het tempo slaapverwekkend laag. Er gebeurt nauwelijks iets! We zijn dus gewend geraakt aan veel en snel. En zonder dag ik een oude mopperkont wil lijken, vraag ik me soms oprecht af of dit nu allemaal wel beter is dan destijds. Wat schieten we er nu écht mee op dat we dag en nacht kunnen shoppen, dat we 24/7 tv kunnen kijken en live gijzelingen kunnen volgen via social media en andere media platformen.

Keuzestress

Al deze mogelijkheden lijken ons ook wel te overspoelen. Ze zorgen ook voor veel keuzestress en dilemma’s. Daarbij vergelijken we onze binnenkant continu met de buitenkant van anderen. Perfecte plaatjes op social media geven ons het gevoel dat we het minder goed doen dan de rest van de wereld.

Doen wat bij je past

Realiseer je dus dat niet alles ook moet omdat het kan. Het zijn slechts mogelijkheden en jij bepaalt wat voor jou belangrijk is. Wil jij leren om bewuste keuzes te maken die passen bij wie jij bent? Plan dan eens een gratis halfuurtje sparren in met één van ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.