Tips voor een goede nachtrust die écht werken!

tips voor een goede nachtrust

Je controleert je-e-mails tot laat in de nacht, je bent geobsedeerd door de takenlijst van de volgende dag, je piekert erop los en je kijkt steeds weer naar de klok…. je voelt paniek dat je onvoldoende slaap zult krijgen om fatsoenlijk te functioneren. Word je de volgende ochtend fit wakker? Waarschijnlijk niet. Wij geven je een aantal eenvoudige tips voor een goede nachtrust die het proberen waard zijn.

Goed slapen is essentieel voor een fit lichaam en een gezonde geest. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij uitgerust en energiek uit bed stapt?

Tip 1: wees dankbaar

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen minstens drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het liefst ook iets waarvoor je zelf hebt gezorgd. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Ook het teruglezen geeft je op moeilijke momenten weer kracht om door te gaan.

Tip 2: ga even bij je slapende kinderen kijken

Niets maakt een ouder gelukkiger dan het zien van hun slapende bloedjes. Maar ook ronkende pubers geven een instant gevoel van intense liefde. Daar slaap jij ook lekker van.

Tip 3: houd je telefoon uit je slaapkamer

Ga nooit, maar dan ook nooit slapen met je smartphone naast je bed. Laat dat ding het liefst buiten je slaapkamer. Binnenkomende berichten lichten het scherm op en alle piepjes en meldingen houden je uit je slaap. Het idee dat er berichten binnenkomen geeft je voldoende onrust om niet goed te kunnen slapen.

Tip 4: schrijf het op

Schrijf elke avond in je dagboek op wat je bezighoudt. Alsof je met een goede vriend of vriendin nog even napraat. Het helpt je je gedachten te structureren en rust te creëren in je hoofd. Je slaapt veel lekkerder met een leeg hoofd.

Tip 5: ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed

Je lichaam went eraan als je elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen. Allerlei noodzakelijke veranderingen in je lichaam vinden dan automatisch plaats zodat je lekker in slaap valt.

Tip 6: probeer een slaapmeditatie

Ook als je geen enkele ervaring hebt met meditatie dan is het luisteren van een slaapmeditatie een goed begin om rustig en ontspannen in slaap te vallen. Dit verbetert niet alleen de duur van je slaap maar ook de kwaliteit van je slaap.

Tip 7: rek en strek om spanning los te laten

Een paar rustige rek- en strek- of yogaoefeningen helpen je lichaam om de spanningen van de dag los te laten. Met een ontspannen lichaam lukt het beter om rustig te slapen.

Tip 8: maak van je bed een oase

Zorg dat je slaapkamer niet te warm is, er geen tv of andere schermen zijn die je afleiden van je slaap en zorg dat je slaapruimte niet ook je werkplek is. De verleiding om door te werken is dan te groot. Je slaapkamer moet een plek zijn die rust en ontspanning oproept.

Tip 9: neem een bad voor het slapengaan

Van een bad word je ontspannen en loom. Eigenlijk elke ontspannende vaste routinematige handeling is aan te raden voordat je gaat slapen. Je lichaam weet dan: het is tijd om tot rust te komen.

Een stapje verder?

Lukt het je ondanks deze tips toch niet om goed te slapen of lig je ’s nachts urenlang te piekeren? Dan is online coaching misschien de oplossing voor jou. Lees hier meer over de mogelijkheden of plan een online coachsessie van 30 minuten in.

Slaapproblemen of slaaptekort: wat is de oorzaak en het gevolg?

brein

De oorzaken van slaapproblemen

Het is logisch dat wanneer je gedurende langere tijd slecht of onvoldoende slaapt je chronisch moe en emotioneel minder stabiel wordt. Veruit de meeste slaapproblemen veroorzaken we zelf.

Het belangrijkste probleem is dat heel veel mensen gewoon te weinig slapen. Veel actieve mensen hebben de neiging om slapen als tijdverlies te beschouwen. Uit onderzoek is gebleken dat we onze slaap in de laatste 30 jaar gemiddeld 1,5 à 2 uur verkort hebben. Geen wonder dat 45% van de mensen zich regelmatig moe voelt.

Daarnaast belasten veel mensen met een drukke baan en/of gezin overdag vooral intensief hun geest, terwijl aan het lichaam geen inspanning wordt gevraagd. Dit heeft tot gevolg dat ’s avonds de geest toe is aan rust terwijl het lichaam nog wel reserves heeft voor actie. Als je lichaam nog lang niet aan rusten toe is zal je dus moeilijk kunnen inslapen.

De gevolgen van slaaptekort

Slaapproblemen kunnen je functioneren flink belemmeren, maar toch is het nog niet altijd voor iedereen duidelijk waarom we precies slaap nodig hebben. Tijdens onze slaap zijn we lang en diep aan het rusten, herstellen en bijkomen van alles wat we overdag hebben gedaan: eten, zorgen, werken, etc. Door te weinig of slecht te slapen kun je gaan hallucineren en krijg je soms zelfs geheugenproblemen. Slaaptekort heeft in feite hetzelfde effect als het drinken van alcohol. Slaap je lange tijd onvoldoende, dan heeft dat effect op je leer- en denkvermogen. Ook is je weerbaarheid minder. Bij slaaptekort kun je zelfs dezelfde sombere gevoelens hebben als bij depressie. Dat kan zelfs nog verder gaan en leiden tot stemmingswisselingen: van extatisch blij naar diep verdriet of boosheid.

De werking van hersenen en cortisol

Slaap is essentieel voor ons. We kunnen een maand niet eten, we kunnen drie dagen niet drinken maar we kunnen niet zonder slaap. Ons lichaam heeft genoeg aan rust om op te laden, maar onze hersenen hebben echt slaap nodig voor herstel. In de eerste uren van onze slaaptijd slapen we dieper dan het tweede deel. Die eerste uren zijn dus ook het belangrijkst voor het herstel van onze hersenen. Dat alle uren die je voor 24.00 uur slaapt dubbel tellen is dus geen fabeltje: ons cortisol (stresshormoon) begint namelijk al rond 02.00 uur ’s ochtends weer te stijgen. Cortisol heeft namelijk een wisselend niveau door de dag heen. ’s Ochtends moet het cortisolgehalte hoog zijn om ons helder en alert te maken en ’s avonds rond 22.00 uur is het laag, ideaal voor een lichaam dat goed moet herstellen.

Het verband tussen slapen en alzheimer

Uit onderzoek blijkt dat we van nature 7 à 8 uur slapen. Voor dit onderzoek zijn mensen in een omgeving gebracht zonder contact met de buitenwereld en zonder te weten of het dag of nacht is. Bij een studie uit 2013 werden gezonde mensen beperkt tot 6 uur slaap (de meesten van ons vinden dat nu normaal). Er werd gekeken naar de verandering in de genen en de onderzoekers ontdekten daarin een verstoring van activiteiten. Dit betrof de genen die te maken hebben met tumorgroei, langdurige ontstekingen en het type genen dat gelinkt is aan stress en daarmee aan hart- en vaatziekten. Dat is een pittige conclusie toch?

Net zo opzienbarend is onderzoek dat is gedaan naar de relatie tussen Alzheimer en slaaptekort. Onze hersenen produceren een afvalstof. Tijdens onze slaap worden onze zenuwcellen als het ware schoongespoeld en wordt deze afvalstof afgevoerd. Als we te weinig slapen bouwt de afvalstof zich op in onze hersenen en dat kan Alzheimer veroorzaken.

Kun je een tekort aan slaap inhalen?

Het is duidelijk hoe belangrijk slapen is en wat een slaaptekort met je lichaam en je brein kan doen. Te veel geslapen uren kun je helaas niet even opslaan, zoals geld op de bank, om later te gebruiken als je een slaaptekort hebt. Zelfs lang uitslapen in het weekend compenseert niet alles. Het is dus echt verstandig om zo snel mogelijk iets te doen aan een chronisch slaaptekort. In het volgende blog geven we je tips om beter te slapen die echt werken.

Waarom slaap jij slecht?

Heb jij slaapproblemen en weet je niet wat de oorzaken zijn? In een online coachinggesprek geven we je inzicht in jouw stressfactoren en je piekergedrag. Met concrete tips helpen we je om je stresslevel te verlagen en beter te slapen. Neem contact met ons op!

Hoe voelt het als je te veel stress hebt?

Omdat ons lichaam prima in staat is om stress aan te kunnen is het geen probleem om regelmatig stresspieken te ervaren. Die reactie zorgt er zelfs voor dat we optimaal kunnen presteren op de momenten dat het nodig is. In extreme stresssituaties kunnen we in het algemeen heel goed effectief handelen.

Wanneer wordt stress een probleem?

Lastig wordt het als het stressgevoel niet ophoudt en de druk maar blijft voortduren. Dus als je bijvoorbeeld dagelijks op je werk het gevoel hebt dat je continu supergefocust moet zijn. En als je de kans niet krijgt of neemt om even te pauzeren. Het zit ook vaak in onze genen om maar door te gaan en als we aan het einde van onze werkdag naar huis gaan, voelen we pas dat we helemaal op zijn.

Een teveel aan stress bouwt zich langzaam op waardoor het lastig is om te voelen wanneer het nu precies te veel is.  Een greep uit de meest voorkomende symptomen: chronische vermoeidheid, hoofdpijn, druk op de borst, een gejaagd gevoel, slecht inslapen en/of doorslapen, piekeren, emotioneel labiel zijn en snel geïrriteerd raken. Op zichzelf zijn dit misschien geen hele ernstige klachten behalve dan als ze lang aanhouden en je er te veel bij elkaar hebt. Dan is het helder dat je te veel spanning hebt opgebouwd.

De symptomen van fysieke en mentale stress

Velen van ons brengen lange werkdagen door voor een computerscherm. Het lang in een bepaalde houding zitten en het gebrek aan beweging zorgen ervoor dat je na een drukke dag mentaal wel vermoeid bent maar je lichaam heeft nog veel reserves. Dit zorgt er weer voor dat je je doodmoe voelt maar toch niet kunt slapen omdat het je lichaam nog niet lukt om tot rust te komen.

Behalve lichamelijke gevolgen heeft een teveel aan spanning ook tot gevolg dat je je anders gaat gedragen. Je merkt bijvoorbeeld dat je vergeetachtiger bent dan normaal. Of je moet langer nadenken over een eenvoudige taak. De buitenwereld komt harder binnen en je raakt sneller van slag door wat er gebeurt. Ook kan het voorkomen dat je veel sneller uit je slof schiet of negatiever reageert op je omgeving. Dat is heel normaal als je bedenkt hoe hard jij moet werken om de spanning te verdragen.

Toch blijft het moeilijk om een teveel aan stress op tijd op te merken bij jezelf. Je kunt jezelf nu eenmaal lastig objectief beoordelen. Zie het als een waardevol signaal als je opmerkt dat je de laatste tijd meer gedoe hebt met anderen, als je vaker boos bent of juist verdrietig zonder directe oorzaak en je doodmoe bent na een werkdag.

Meer weten?

Wil jij weten of je een teveel aan spanning aan het opbouwen bent? Doe dan hier de wetenschappelijk ontwikkelde test en je krijgt van ons een betrouwbare analyse in je mailbox.

Wat is stress en hoe krijg je een burn-out?

Natuurlijk weet je wat stress is. Je moet het vooral zien te vermijden en als je het hebt moet je er zo snel mogelijk weer vanaf zien te komen. Toch? Nou nee, niet helemaal. We hebben namelijk ook een gezonde portie stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het gekke van stress is dat het door razendsnelle ontwikkeling van technologie en onze maatschappij een heel andere functie heeft gekregen. Het zit zo.

Stress en ons oerbrein

Jouw stressreactie wordt voornamelijk geregeld door het oudste stukje hersenen van de mens: ons reptielenbrein. Later kregen we er een iets meer ontwikkeld stukje bij: het zoogdierenbrein. Toen liepen we nog maar net rechtop en leefden we in stammen en waren er volop wilde dieren die een gevaar vormden. In die tijd was het superbelangrijk dat je alert reageerde op elke beweging of geluid. En met alert bedoel ik dat je in een split second moest kunnen besluiten om te vluchten of te vechten. Dit kon namelijk het verschil maken tussen opgevreten worden of zelf een lekker hapje scoren. Het was functioneel dat je lichaam zich op zo’n moment klaar maakte door je hartslag flink te verhogen, je spieren aan te spannen en je zintuigen optimaal te focussen. Dat kostte energie dus na zo’n spannende jacht moest je de rest van de dag uitrusten en bijkomen.

Maar hoe zit dat dan nu?

Die tijd van vroeger is overduidelijk niet te vergelijken met onze huidige leefomgeving. Die is druk, vol en lawaaiig. We lopen geen gevaar meer opgegeten te worden door een opdoemende leeuw, maar we krijgen wel de hele dag door prikkels. Als we niet oppassen zijn we constant alert en gespannen en klaar om in de actiestand te schieten. Kijk alleen al naar onze smartphone. Die piept de hele dag door en stuurt eigenlijk tientallen keren per dag deze prikkel naar je brein: kom in actie! Doe iets! Daar word je op langere termijn dus gillend gek van. Daarbij komt dat we over het algemeen niet de tijd hebben of nemen om uit te rusten van elke stressreactie. We denderen maar door en bouwen zodoende een flinke dosis spanning op in ons lichaam.

Stress betekent dat je te lang in de actiestand staat

Omdat ons lichaam best slim in elkaar zit kan het zich een behoorlijk lange tijd aanpassen aan verhoogde spanning. Maar het kost ook een enorme berg energie. Daar merk je zelf niet zoveel van, want je raakt aan die voortdurende prikkels gewend en bent in de veronderstelling dat het allemaal prima lukt. Wel merk je na een tijdje dat ontspannen niet meer zo goed lukt. En op den duur lukt het ook niet meer om te slapen en voilá daar komt de burn-out om de hoek. Je bent tot niets meer in staat en volledig uitgeput.

En voor wie denkt dat dit hem of haar niet overkomt….. Het overkomt mensen die graag alles heel goed willen doen, zich verantwoordelijk voelen, loyaal zijn, hard werken, anderen graag helpen, die altijd een oplossing hebben voor een probleem. Zo iemand die door familie, vrienden en collega’s enorm gewaardeerd wordt omdat het namelijk altijd goed komt. Begint het al een beetje te dagen?

Meer weten over jouw stresslevel?

Wil je weten hoe het zit met jouw stresslevel en of je goed bezig bent? Vul dan hier de gratis spanningsmeter in. Dan krijg je een persoonlijke analyse in je mailbox.

Weer aan het werk na een burn-out: hoe doe je dat?

Burn-out komt steeds vaker voor. Doordat steeds meer mensen hiermee te maken krijgen is er veel onderzoek gedaan naar het fenomeen. Zo weten we inmiddels dat je niet herstelt door even vrij te nemen, een vakantie te boeken of rustig thuis op de bank gaan zitten wachten tot het overgaat. Het verbaast me overigens hoe vaak werkgevers dit advies toch nog geven aan hun opgebrande medewerker. Wanneer je na je burn-out voorzichtig denkt aan weer aan het werk gaan, hoe kun je dat dan het beste aanpakken?

Begrip bij burn-out is soms lastig

Binnen teams en ook door leidinggevenden wordt nog vaak niet begrepen wat er nou precies met je aan de hand is als je een burn-out hebt. Collega’s vinden het lastig om contact op te nemen met de zieke collega want hij/zij is immers ziek geworden van het werk en “zit vast niet te wachten op contact”. Sommige collega’s begrijpen misschien niet zo goed waarom je niet kunt werken maar bijvoorbeeld wel een boswandeling kunt gaan maken. Tja, ga dat maar eens uitleggen…. En toch is wederzijds begrip enorm belangrijk om goede afspraken over je re-integratie te maken.

Hoe ga je weer aan het werk na een burn-out?

Wil je weten wat je kunt doen om weer gezond aan het werk te gaan en de eerste stap terug naar de werkvloer te zetten? We geven je tips die je helpen focus te houden op je herstel.

Het eerste contact

Als je volledig opgebrand bent dan lukt meestal na een paar weken weer om te bellen met je leidinggevende. Een informeel gesprekje over hoe het met je gaat is het beste begin. Na een paar weken lukt het vaak wel om eens een kopje koffie te drinken met je collega’s. Als jij en je collega’s elkaar weer even gezien hebben en je kunt vertellen over je ervaringen de afgelopen weken,  begrijpen ze beter waarom je nog niet aan het werk bent.

De eerste stappen naar de werkvloer

Meestal willen onze coachees graag snel weer aan het werk. Maar gelijk teruggaan naar je oude werkplek is vaak nog niet haalbaar. Het helpt dan om samen met je leidinggevende te zoeken naar werk dat je kunt doen in je eigen tempo en waarbij er geen sprake is van tijdsdruk. Vaak zijn dit klussen die door de drukte zijn blijven liggen maar waarmee je je collega’s enorm kunt helpen. Voorbeelden zijn het wegwerken van achterstallige administratie, het opruimen van centrale ruimtes, het maken van schema’s, het bijvullen van voorraad etc. De meeste managers kunnen goed meedenken als ze eenmaal weten dat dit echt bijdraagt aan het herstel bij burn-out.

Je werk weer oppakken

Na een bepaalde periode ben je er klaar voor om weer te beginnen met je eigen werk en te gaan leren hoe je anders met de werkdruk kunt omgaan. Dat wat je hebt geleerd tijdens de coachgesprekken wordt nu in de praktijk toegepast. Het goed aanvoelen van grenzen is belangrijk en het aantal werkuren kan rustig worden opgebouwd.

In verbinding blijven

Blijf dus vanaf het begin in contact met je werk en je leidinggevende en betrek hem/haar bij je herstelproces. Ben je zelf leidinggevende en valt één van je medewerkers uit met burn-out, blijf dan ook betrokken bij het herstel en denk zoveel mogelijk mee bij het zoeken naar mogelijkheden om weer rustig aan het werk te gaan. Soms is het wenselijk om op een andere afdeling te re-integreren. Het gezamenlijk belang is een snel herstel en het helpt enorm als een organisatie zich hierin flexibel opstelt. 

Ga het gesprek aan bij burn-out

Wil je weten hoe jij stappen kunt zetten zodat je snel herstelt en weer aan het werk kunt? Of ben je leidinggevende en wil je weten hoe je jouw medewerker helpt zo snel mogelijk te herstellen? Download dan hier gratis onze gesprekswijzer. Deze tool helpt je het juiste gesprek te voeren met elkaar.

Zoek je meer informatie of heb je vragen over burn-out? Check onze website of neem contact met ons op via natalie@tc2.nl.

Herstel van burn-out in coronatijd: hoe pak je dat aan?

Iedereen die weleens een burn-out heeft gehad weet: herstellen is een taai proces dat veel langer duurt dan je zou willen. In de eerste fase van burn-out waarin je uitgeput bent is je wereld heel klein en voel je je vaak eenzaam in je ervaringen. In deze periode is het belangrijk om je te omringen met mensen die jou emotioneel kunnen steunen. Ook beweging is heel belangrijk voor je fysieke herstel. Maar hoe doe je dat, herstel van burn-out in coronatijd?

In deze tijden van corona moeten we afstand houden, kunnen we niet zomaar meer bij elkaar op bezoek en zijn de sportscholen gesloten. Sociale contacten zijn niet meer zo vanzelfsprekend en ook regelmatig bewegen is lastiger geworden. Het wordt er dus zeker niet makkelijker op, maar dit hoeft jouw herstel niet in de weg te staan.

Beweging is belangrijk voor jouw herstel van burn-out

Bij burn-out is de zowel de mentale als de fysieke conditie behoorlijk aangetast. In het proces van herstel is het belangrijk om inspanning en ontspanning af te wisselen. Door matig intensief te sporten help je je lichaam de accu weer op te laden. Alleen: sporten in de sportschool of in groepsverband is door de coronamaatregelen echter niet altijd meer mogelijk. Staat je herstel dan noodzakelijkerwijs stil?

Nee, want er is een overweldigend aanbod van mooie – vaak gratis – online lessen in bijvoorbeeld yoga en pilates. Fijne vormen van beweging die je heel goed thuis kunt doen op het moment dat het jou uitkomt. Zorg ervoor dat je in je dagstructuur een vaste tijd voor beweging plant. Je hebt niet meer nodig dan een telefoon of tablet. Leg je matje neer en begin!

Sociale steun tijdens coronatijd kan nog steeds!

Voor het herstel van een burn-out is verbinding met de mensen om je heen en het delen van ervaringen met lotgenoten essentieel. Iemand die naar je luistert, je begrijpt en je steunt maakt zoveel verschil. Maar hoe maak je écht contact met elkaar op 1,5-meter afstand?

Gebruik andere vormen van communicatiemiddelen zoals telefoon of whatsapp om dagelijks contact met je omgeving te leggen. Ga op zoek naar lotgenoten die zich verzamelen in groepen op social media. Zoek bijvoorbeeld op #burnout en voilà! Onze community is een platform voor iedereen die veel stress ervaart door bijvoorbeeld thuiswerken of door het vele werken in de zorg is opgebrand. Hier wordt informatie gedeeld en vinden mensen elkaar online. Ervaringen delen en elkaar tips geven helpen namelijk écht bij jouw herstel.

Vraag een gratis online consult aan

Wil je hulp bij het maken van een gezonde dagstructuur tijdens jouw herstel? Meld je dan aan voor een gratis consult. In een online coachingsgesprek van een half uur helpen we jou op weg. Zoek je meer informatie of heb je vragen over burn-out? Check onze website of neem contact met ons op via natalie@tc2.nl.

#ALLTOGETHERNOW

Wát een jaar was dit! Voor TC2 was 2020 een mooi jaar waarin we met fantastische teams hebben samengewerkt. We hebben van onze klanten het vertrouwen gekregen om hun medewerkers te trainen met de onvermijdelijke en aanhoudende werkdruk om te gaan. We hebben workshops voor leidinggevenden gegeven, we hebben knelpunten blootgelegd met onze teamscans en natuurlijk hebben we geholpen bij het oplossen ervan. Ook wij zijn dit jaar aan de slag gegaan met creatieve oplossingen om zorgteams intensief te blijven trainen en te coachen.

Online werken: ook in de zorg!

Onze wereld is radicaal veranderd en daarmee ook onze manier van werken. Van face-to-face contact zijn we bijna helemaal overgestapt op online diensten. In de praktijk heeft dat verrassend goed uitgepakt. Zelfs de meest volhardende digibeten gingen uiteindelijk voor de bijl en werken nu moeiteloos screen-to-screen met ons samen. Ook zien we dat teams elkaar steeds beter online kunnen vinden, een goed alternatief voor onderlinge afstemming voor teams in de 24-uurs zorg die elkaar niet vanzelfsprekend dagelijks of zelfs wekelijks zien.

Creativiteit en ontspanning is juist nu belangrijk

Onze begeleiding van zorgprofessionals met ernstige stressklachten of burn-out vraagt om creativiteit in tijden waarin sportscholen dicht zijn, sociale steun zich op afstand bevindt en we ons bewust moeten zijn van elke stap die we zetten. We hebben fantastische oplossingen zien ontstaan. Er is veel online gesport, gemediteerd en zijn er yogalessen gevolgd. Dat heeft ons op nieuwe ideeën gebracht. Wij hebben een fijne community gebouwd waarin we gratis meditaties, inspirerende minicursussen en trainingen aanbieden. Ook kunnen zorgprofessionals hier ervaringen met elkaar uitwisselen. Zo sta je er niet alleen voor als je het even moeilijk hebt in deze tijden van stress. Contact met elkaar, elkaar helpen en naar elkaar luisteren is juist nu heel belangrijk.

Ontdek de community

Door deze situatie zijn ook wij op zoek gegaan naar nieuwe oplossingen om ons werk voort te zetten. Want dat is hard nodig in een tijd waarin zorgprofessionals onze hulp meer dan ooit nodig hebben. Onze community is heel waardevol gebleken voor de zorgmedewerkers van onze klanten. Daarom willen we ook iedereen die niet werkzaam is bij onze klanten, of zelfs niet eens in de zorg, mee laten profiteren van de mogelijkheden van onze online community. Vanaf januari 2021 kan iedereen lid worden en op de hoogte blijven van alle nieuwste ontwikkelingen, het laatste nieuws en wetenschappelijke artikelen. Bovendien kun je hier waardevolle tips en gratis meditaties vinden én ervaringen van anderen op het gebied van stress lezen!

De komende decembermaand zal er vast anders uitzien voor ons allemaal. Maar niets staat ons in de weg om cadeautjes uit te delen! Daarom krijgen alle nieuwe leden de eerste maand helemaal gratis toegang tot de community. Schrijf je dus snel in en profiteer van alle aanbiedingen die we voor je hebben klaarstaan.

We wensen je fijne feestdagen toe en een heel gezond en ontspannen 2021!

Take charge and take care!

De generatiekloof in de zorg: #THENEXTGENERATION

De generatiekloof in de zorg

In ons werk zien wij zorgteams van binnenuit, door de ogen van de teamleden zelf. Hieruit blijkt regelmatig dat medewerkers zelf heel goed weten wat er binnen het team aan de hand is en wat ze nodig hebben om verder te bouwen aan meer werkenergie en een gezonder werkklimaat. Veel leidinggevenden vinden dat zij de oplossing moeten bedenken voor een problematisch team. Maar hoe pak je dat aan?

Meerdere generaties op de werkvloer

Uit de vele gesprekken die we voeren als we binnen organisaties een teamscan uitvoeren, leren we dat teams binnen de (gezondheids)zorg met veel generaties (soms wel 4) op de werkvloer met elkaar werken. Deze generaties vinden het soms lastig om goed met elkaar samen te werken. Er zijn veel frustraties over en weer. Veel voorkomende uitspraken zijn: “De jeugd van nu heeft geen zorghart meer. Die jonge meiden willen werk waar ze gelukkig van worden. Tja, dat zou ik ook wel willen!” Of: “Wat ik heb geleerd over mensgerichte zorg wordt in de praktijk door ervaren collega’s niet gewaardeerd. We moeten in een jarenoude routine meedraaien, ook als we daar het nut niet van inzien.”

Groepsvorming en tegenstellingen

Binnen teams ontstaan op die manier verschillende groepjes die tegenover elkaar staan en die elkaar alleen maar lijken te versterken in hun tegenstellingen. In theorie weten we allemaal dat we veel van elkaar kunnen leren. In de praktijk lukt dat echter vaak niet. Hoe komt het toch dat we het tij niet zo gemakkelijk kunnen keren? Hoe maak je optimaal gebruik van de vernieuwde kennis van de jeugd en de ervaring van de oudere generaties?

Deze vraag werd ons recent gesteld door een HR directeur die in onze rapportages steeds weer hetzelfde probleem bij teams zag terugkomen: groepsvorming binnen teams. Het antwoord vraagt om meer kennis van de generaties zelf, de manier waarop ze zijn opgegroeid en de wijze waarop ze denken en doen. Voor ons is natuurlijk de belangrijkste vraag: wat levert werkenergie op en wanneer lekt werkenergie weg? Hoe voorkomen we dat zorgprofessionals volledig leeglopen en verdwijnen uit de zorg? En hoe zorgen we ervoor dat verschillende generaties het beste uit zichzelf én uit elkaar kunnen halen?

Begrip voor elkaar helpt echt

We hebben ons de afgelopen tijd verdiept in de generatieverschillen in zorgteams. In dit online magazine delen we de opgedane inzichten met je en geven we je tips om de vernieuwende kracht van jonge generaties en de waardevolle ervaring van je vertrouwde medewerkers optimaal samen te laten werken.

De belangrijkste informatie over de kenmerken van elke generatie op de werkvloer hebben we voor je verzameld op één overzichtelijke factsheet. Download hem hier en zet de eerste stap naar een betere samenwerking in je team.

Take charge and take care!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is foto-naam-300x200.jpg

Praten over stress

#letstalkaboutstress

Onze hulp wordt ingeschakeld door zorgorganisaties die zich zorgen maken over een of meerdere teams. Dit zijn teams waar o.a. het verzuim blijft toenemen, waardevolle medewerkers vertrekken en de werksfeer veel te wensen overlaat.

Werkdruk op de agenda

In veel gevallen is het onderwerp ‘werkdruk’ niet of te laat aan de orde gekomen. Maar juist het bespreken van dit onderwerp is lastig in bedrijfsculturen waar een eerlijk gesprek over emoties en gevoelens geen dagelijkse koek is. Ook binnen veel zorgorganisaties bestaat nog steeds het beeld dat je je zwak toont als je toegeeft dat je last hebt van stress. Ik kan het echter niet vaak genoeg zeggen:

IEDERÉÉN HEEFT STRESS!

Alleen is niet iedereen zich er bewust van of durft het toe te geven. En dat is jammer, want als je je eigen stresssymptomen niet herkent of erkent dan kun je onmogelijk stress bij een ander herkennen. Hoe kun je dan zien of je partner, kind of collega aan het overlopen is?

Jouw stress-signalen

Als je al een aardig eind op weg bent naar een burn-out dan heb je dat vaak zelf niet in de gaten. Je gaat juist als een tierelier en je zit in een soort overactieve roes. De mensen om je heen kunnen je dan waardevolle signalen geven. Misschien vind je het lastig om te horen dat je wel erg hysterisch aan het rondrennen bent, maar het zet je stiekem wél aan het denken over je eigen gedrag.

Quickscan

We zien het echt dagelijks dat massaal wordt doorgejakkerd totdat het echt niet meer kan en teams compleet ontwricht raken door de uitval van waardevolle medewerkers. Maak er dus met elkaar niet zo’n punt van om toe te geven dat je wel erg veel hooi op je vork hebt genomen. En geef toe dat je uitgeput bent of bijvoorbeeld ’s nachts veel ligt te piekeren. Als je twijfelt of je zelf in deze fase zit, test jezelf dan voor de zekerheid en ontdek of je je jouw stress beter kunt managen. We hebben een korte doeltreffende stressscan voor je, die je meteen vertelt wat je te doen staat. Je vindt hem hier!

Hoe je het aanpakt

Ben je je ervan bewust dat je last hebt van stress, en loop je op je tandvlees om alles voor elkaar te krijgen? Maak het dan bespreekbaar binnen je gezin of bij je leidinggevende. Dat is best spannend, dat is begrijpelijk. Daarom hebben we verderop in dit magazine tips voor jou als zorgprofessional én voor jou als leidinggevende om werkstress op de juiste manier op tafel te krijgen.

Let’s talk about stress! Heb je teamleden die een burn-out hebben of wil je werkstress met je team bespreken, download dan hier meteen onze gesprekswijzer. Die helpt je op weg.

Take charge and take care!

#ITSJUSTEMOTIONS

TC2 – Take charge and take care

Anders omgaan met negatieve emoties kun je leren!

De afgelopen weken heb ik – zoals ik dat elke zomer doe – geprobeerd wat afstand te nemen van mijn dagelijkse doen en laten. In die periode vraag ik mezelf of datgene wat ik elke dag doe, vaak zonder erbij stil te staan, nog wel in lijn ligt met wat ik graag wil doen en wie ik wil zijn. Soms drijf je onbewust af van wat je in beginsel belangrijk vond. Vaak klopt dat, simpelweg omdat je andere dromen hebt gekregen, en soms verbaas je je erover hoe het zover kwam.

Angst is een slechte raadgever

Wat mij vooral opviel was de onrust die ik heb gezien op social media gedurende deze coronatijd. De emoties zijn erg hoog opgelopen en eerlijk gezegd, ik word daar stil van. Ik verwonder me over de intensiteit van hatelijkheden over en weer van mensen die elkaar niet eens kennen en toch duidelijk iets vinden van elkaar. We buitelen over elkaar heen om onze mening te verkondigen over gebeurtenissen in deze wereld die nu even op zijn kop lijkt te staan. Wat we niet lijken te beseffen is dat we gezamenlijk deze onrust creëren door onze mening – vaak ongenuanceerd – van de daken te schreeuwen. En dan? Word je daar nu gelukkiger van? Geeft het je rust? Ik vermoed van niet. Maar waarom doen we het dan toch massaal? Mijn theorie hierover is dat er een collectieve angst is voor dit nog erg onbekende virus dat het voortbestaan van onze mensheid bedreigt. Deze angst gaat volledig met ons op de loop.

Ons oeroude reptielenbrein bepaalt momenteel hoe we handelen. Jammer, want we hebben in de loop van de mensheid toch echt meer tools gekregen om rationeel na te denken voordat we handelen. Maar ja, die angst is een herrieschopper die onze redelijke gedachten overschreeuwt en ons arme menselijke brein zit stil in een hoekje af te wachten tot de storm is overgewaaid.

Kies voor een andere emotie

Als mijn theorie hierover klopt, en angst heeft de overhand, dan zouden we hierop de aanpak kunnen loslaten zoals we dat ook met onze klanten doen: geef je angst te ruimte en laat het toe. Als je je ertegen verzet wordt het alleen maar groter. Troost je angst net zoals je een bang klein kind zou troosten. Met zachtheid en liefde. Probeer daarna te relativeren en bedenk of je je hierover nog steeds zou opwinden als je 80 bent… Bevalt iets je niet? Adem in, adem uit en swipe verder! In het online magazine van deze maand vind je nog veel meer praktische en bruikbare tips om te leren omgaan met stress en negatieve emoties.

Gratis online minicursus ‘Its just emotions’

Onze nieuwe minicursus Its just emotions hebben we speciaal gemaakt om jou te helpen anders om te gaan met negatieve emoties. Je kunt deze cursus deze maand helemaal gratis volgen. In 6 modules komen alle emoties aan bod die je kunt volgen op het moment dat het jou het beste uitkomt. Je krijgt inzicht in je eigen emoties en je leert weer rust te ervaren. Schrijf je direct in via onderstaande button en doe mee!