Meten is weten!

Het is het gesprek van de dag: het gebrek aan personeel in de zorg en de uitputtingsslag die al enige tijd gaande is. De covidpandemie heeft daar zeker niet bij geholpen. Het klopt dat we veel van onze mensen in de zorg vragen en dat heeft effect op de beeldvorming over het beroep. Doodzonde, want het is en blijft een prachtig vak.

De signalen herkennen is een belangrijk begin

Leidinggevenden worstelen enorm met deze nieuwe werkelijkheid. Probeer je mensen nog maar eens te motiveren en de lol er in te houden. Dat valt niet mee. Maar wat zeker niet helpt is dat we massaal benadrukken hoe erg het allemaal is. Inmiddels zijn er veel tools om bijvoorbeeld te meten hoe het nou eigenlijk echt gesteld is met je team. De leidinggevende zal, vooral in deze tijd, de signalen op moeten pakken om in te schatten hoe het met de energie in je team zit. Als die signalen er zijn, dan is het tijd om aan de slag te gaan. De focus op werving & selectie is één, maar focus op de gezondheid van je medewerker cruciaal. Hoe pak je dat als leidinggevende aan?

Met een heldere diagnose kun je gericht aan de slag

Vanuit TC2 zetten we regelmatig werkdrukmetingen in en keer op keer zien we de schok bij de leidinggevenden dat flink wat medewerkers zich op dun ijs begeven. Is dat het einde van de wereld? Nee, zeker niet. Ongeacht de druk is er echt nog veel mogelijk om ervoor te zorgen dat jouw medewerker goed in zijn/haar vel zit. Maar dan moet je als leidinggevende wel snel kunnen schakelen. Het is in die situaties raadzaam om een deskundige coach in te zetten. Want het blijkt dat na 5 gesprekken de meeste mensen weer behoorlijk in balans komen en weer energie opbouwen, ongeacht de enorme druk. Een heldere diagnose van het energielevel van je medewerker is door middel van een vragenlijst en een intake van 30 minuten binnen een dag gesteld. Als je weet wat de knelpunten zijn, kun je gericht aan de slag met het oplossen ervan. En daarmee voorkom je uitval, openstaande diensten en het afbrokkelen van het werkplezier.

In actie om zaken op te lossen

Ondanks wat er allemaal aan de hand is: ook hier is mee te dealen en er is veel meer op te lossen dan we soms denken. Maar dan moeten we wel in de actiestand, zo creëren we een win-winsituatie voor iedereen! Met TC2 maken we door intensieve begeleiding en doeltreffende coaching van teams en medewerkers dagelijks impact op het werkplezier binnen de zorg. Gewoon door zaken op te lossen!

Wil je meer weten over coaching voor jouw team? Neem dan contact met ons op!

Wat kun je doen als je medewerker kampt met een burn-out?

Binnen veel zorgorganisaties is hoge werkdruk aan de orde van de dag. Als leidinggevende kun je overvallen worden als een van je medewerkers aangeeft dat het hem of haar teveel wordt of zelfs uitvalt. Je voelt je misschien machteloos. Want ook jij hebt het druk en je krijgt de roosters maar net rond. Toch is het enorm belangrijk dat jij en je medewerker hier samen mee aan de slag gaan. Want dat kan écht het verschil maken, ook voor de rest van het team.

Houd contact met je medewerker, want…

Hoe ga je als leidinggevende om met zaken zoals een burn-out, werkdruk en stressgerelateerde klachten van werknemers? Een van de belangrijkste zaken die je kunt doen, is vanuit de werkgever coaching aanbieden. Als je medewerker zelf hulp regelt, kan het voor jou namelijk lastig worden om zicht te krijgen op  het herstelproces. Als je als werkgever intensief bij het coachingtraject betrokken bent, kun je beter anticiperen op het herstelproces, krijg je belangrijke informatie over stress en burn-out en misschien wel het allerbelangrijkste: je blijft in contact met je zieke medewerker.

Daarmee bevorder je een succesvolle terugkeer naar de werkvloer!

Verschillende onderzoeken laten zien hoe belangrijk het is om als leidinggevende goed contact te houden met je medewerker. Als er geen of nauwelijks contact met de werkgever is, dan blijkt na een periode van 6 maanden tot een jaar slechts 40% van de medewerkers terug te keren naar hun werk. Na een jaar is dat nog maar 30%. Is er regelmatig contact tussen werkgever en werknemer? Dan keert na 6 maanden 88% terug op de werkvloer. Na 1 jaar keert 69% terug en na een periode langer dan 1 jaar is dat toch nog steeds 69%. Aanzienlijke resultaten dus!

Hoe pak je dat aan?

Ga er niet vanuit dat je medewerker niet op jouw appje of telefoontje zit te wachten. Zoek juist verbinding , zorg ervoor dat je medewerker zich veilig voelt en zoek contact op basis van wederzijds respect. Als je medewerker succesvol terugkeert naar het werk, zijn ze bovendien nóg veel waardevoller voor je team! Ze kunnen namelijk goed balans houden en herkennen stressklachten ook sneller bij anderen.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe je coaching doeltreffend bij jouw organisatie in kunt zetten? Neem dan contact met ons op. We vertellen je er graag meer over!

Leiderschapstermen: hoe werkt dat dan in de praktijk?

We worden overstelpt met allerlei leiderschaps- en managementtermen over eigenaarschap, zelfsturing, coachend leidinggeven, verbindend samenwerken, noem maar op. Allemaal enorm belangrijk, en als we als leidinggevenden daar nou het juiste gedrag bij laten zien dan zag de zorg er mogelijk heel anders uit.

Commitment van leidinggevenden is cruciaal

Nee, dit is geen petitie tegen het huidige management, maar mijn ervaring als manager/directeur a.i.. in de zorg. En mijn ervaring leert dat gedrag ‘on top’ cruciaal is voor je organisatiecultuur, niet omdat we zo belangrijk zijn, maar omdat men zich graag spiegelt aan elkaar en, bij het geven van vertrouwen aan mensen, zij het beste van zichzelf laten zien. Dat valt niet altijd mee in een wirwar van regelgeving, financiële targets en de grote tekorten in de zorg.

Zelf regie pakken voor je eigen werkplezier

Met TC2 helpen we dagelijks zorgteams om weer zelf ‘de slingers op te hangen’ en regie te pakken over hun eigen werkplezier. Dat vraagt om commitment van de leiders in de zorg, die het vertrouwen en ruimte moeten durven geven zodat teams de juiste rol ook kunnen pakken. Het DNA van de organisatie is een continue samenspel tussen primair proces en leiderschap, en dat vraagt dan ook om een gezamenlijke aanpak. Vooral luisteren naar elkaar en uitgaan van de juiste intenties, omdat ook mijn stellige overtuiging is dat alle mensen deugen. Geloof me leiders, ook jouw werk wordt dan leuker!

Meer weten?

Wil jouw organisatie ook constructief aan de slag met een fijne werkomgeving en een optimale samenwerking? Misschien ben jij dan onze ideale klant! Op www.takeandchargetakecare.nl kun je lezen hoe wij je hierbij helpen. Je kunt altijd contact met ons opnemen, we vertellen je er graag meer over!

De ideale klant

samenwerking

De zomerperiode ligt achter ons en we zijn weer aan de slag! Met TC2 coachen en begeleiden we medewerkers en leidinggevenden van zorgorganisaties om beter en constructiever samen te werken in een gezonde werkcultuur. Voldoende werkenergie is toch een van de belangrijkste elementen om meer gedaan te krijgen. Want met de juiste mindset maak je meer impact!

Minder werkdruk, betere samenwerking!

Op dit moment zijn we betrokken bij een zorgorganisatie die precies onze ideale klant is. Waarom? Omdat bestuur, management en medewerkers allemaal willen investeren in betere werkomstandigheden en in een goede samenwerking. Het welzijn van medewerkers staat hier centraal en de organisatie heeft écht oog voor een gezonde samenwerking en plezier in het werk. Een energieke, tevreden en betrokken medewerker verleent namelijk betere zorg aan cliënten. In plaats van het alleen vullen van roosters en het dichten van gaten, is deze organisatie echt bezig met sturing geven aan gedrag en grijpt in waar nodig. Kernwaarden blijven geen holle begrippen, maar worden op die manier daadwerkelijk omgezet in dagelijks gedrag. En zo boek je ook de meetbare resultaten, zoals een daling van verzuim en uitstroom.

Onze ideale klant werkt elke dag aan werkenergie

Onze coaching wordt hier structureel ingezet en zo blijven de geformuleerde teamdoelen voortdurend onder de aandacht. Wij betrekken zowel directie, teamleider als medewerkers bij onze trajecten en op die manier werken we op verschillende niveaus aan een gezamenlijk doel. Leren omgaan met werkdruk is in onze visie niet iets wat je eenmalig afvinkt, maar iets waar iedereen elke dag aan werkt.

Meer weten?

Wil jouw organisatie ook constructief aan de slag met een fijne werkomgeving en een optimale samenwerking? Misschien ben jij dan onze ideale klant! Op www.takeandchargetakecare.nl kun je lezen hoe wij je hierbij helpen. Je kunt altijd contact met ons opnemen, we vertellen je er graag meer over!

Tips voor een goede nachtrust die écht werken!

tips voor een goede nachtrust

Je controleert je-e-mails tot laat in de nacht, je bent geobsedeerd door de takenlijst van de volgende dag, je piekert erop los en je kijkt steeds weer naar de klok…. je voelt paniek dat je onvoldoende slaap zult krijgen om fatsoenlijk te functioneren. Word je de volgende ochtend fit wakker? Waarschijnlijk niet. Wij geven je een aantal eenvoudige tips voor een goede nachtrust die het proberen waard zijn.

Goed slapen is essentieel voor een fit lichaam en een gezonde geest. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat jij uitgerust en energiek uit bed stapt?

Tip 1: wees dankbaar

Schrijf elke avond voordat je gaat slapen minstens drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Het liefst ook iets waarvoor je zelf hebt gezorgd. Dat geeft je zelfvertrouwen een boost. Ook het teruglezen geeft je op moeilijke momenten weer kracht om door te gaan.

Tip 2: ga even bij je slapende kinderen kijken

Niets maakt een ouder gelukkiger dan het zien van hun slapende bloedjes. Maar ook ronkende pubers geven een instant gevoel van intense liefde. Daar slaap jij ook lekker van.

Tip 3: houd je telefoon uit je slaapkamer

Ga nooit, maar dan ook nooit slapen met je smartphone naast je bed. Laat dat ding het liefst buiten je slaapkamer. Binnenkomende berichten lichten het scherm op en alle piepjes en meldingen houden je uit je slaap. Het idee dat er berichten binnenkomen geeft je voldoende onrust om niet goed te kunnen slapen.

Tip 4: schrijf het op

Schrijf elke avond in je dagboek op wat je bezighoudt. Alsof je met een goede vriend of vriendin nog even napraat. Het helpt je je gedachten te structureren en rust te creëren in je hoofd. Je slaapt veel lekkerder met een leeg hoofd.

Tip 5: ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed

Je lichaam went eraan als je elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen. Allerlei noodzakelijke veranderingen in je lichaam vinden dan automatisch plaats zodat je lekker in slaap valt.

Tip 6: probeer een slaapmeditatie

Ook als je geen enkele ervaring hebt met meditatie dan is het luisteren van een slaapmeditatie een goed begin om rustig en ontspannen in slaap te vallen. Dit verbetert niet alleen de duur van je slaap maar ook de kwaliteit van je slaap.

Tip 7: rek en strek om spanning los te laten

Een paar rustige rek- en strek- of yogaoefeningen helpen je lichaam om de spanningen van de dag los te laten. Met een ontspannen lichaam lukt het beter om rustig te slapen.

Tip 8: maak van je bed een oase

Zorg dat je slaapkamer niet te warm is, er geen tv of andere schermen zijn die je afleiden van je slaap en zorg dat je slaapruimte niet ook je werkplek is. De verleiding om door te werken is dan te groot. Je slaapkamer moet een plek zijn die rust en ontspanning oproept.

Tip 9: neem een bad voor het slapengaan

Van een bad word je ontspannen en loom. Eigenlijk elke ontspannende vaste routinematige handeling is aan te raden voordat je gaat slapen. Je lichaam weet dan: het is tijd om tot rust te komen.

Een stapje verder?

Lukt het je ondanks deze tips toch niet om goed te slapen of lig je ’s nachts urenlang te piekeren? Dan is online coaching misschien de oplossing voor jou. Lees hier meer over de mogelijkheden of plan een online coachsessie van 30 minuten in.

Slaapproblemen of slaaptekort: wat is de oorzaak en het gevolg?

brein

De oorzaken van slaapproblemen

Het is logisch dat wanneer je gedurende langere tijd slecht of onvoldoende slaapt je chronisch moe en emotioneel minder stabiel wordt. Veruit de meeste slaapproblemen veroorzaken we zelf.

Het belangrijkste probleem is dat heel veel mensen gewoon te weinig slapen. Veel actieve mensen hebben de neiging om slapen als tijdverlies te beschouwen. Uit onderzoek is gebleken dat we onze slaap in de laatste 30 jaar gemiddeld 1,5 à 2 uur verkort hebben. Geen wonder dat 45% van de mensen zich regelmatig moe voelt.

Daarnaast belasten veel mensen met een drukke baan en/of gezin overdag vooral intensief hun geest, terwijl aan het lichaam geen inspanning wordt gevraagd. Dit heeft tot gevolg dat ’s avonds de geest toe is aan rust terwijl het lichaam nog wel reserves heeft voor actie. Als je lichaam nog lang niet aan rusten toe is zal je dus moeilijk kunnen inslapen.

De gevolgen van slaaptekort

Slaapproblemen kunnen je functioneren flink belemmeren, maar toch is het nog niet altijd voor iedereen duidelijk waarom we precies slaap nodig hebben. Tijdens onze slaap zijn we lang en diep aan het rusten, herstellen en bijkomen van alles wat we overdag hebben gedaan: eten, zorgen, werken, etc. Door te weinig of slecht te slapen kun je gaan hallucineren en krijg je soms zelfs geheugenproblemen. Slaaptekort heeft in feite hetzelfde effect als het drinken van alcohol. Slaap je lange tijd onvoldoende, dan heeft dat effect op je leer- en denkvermogen. Ook is je weerbaarheid minder. Bij slaaptekort kun je zelfs dezelfde sombere gevoelens hebben als bij depressie. Dat kan zelfs nog verder gaan en leiden tot stemmingswisselingen: van extatisch blij naar diep verdriet of boosheid.

De werking van hersenen en cortisol

Slaap is essentieel voor ons. We kunnen een maand niet eten, we kunnen drie dagen niet drinken maar we kunnen niet zonder slaap. Ons lichaam heeft genoeg aan rust om op te laden, maar onze hersenen hebben echt slaap nodig voor herstel. In de eerste uren van onze slaaptijd slapen we dieper dan het tweede deel. Die eerste uren zijn dus ook het belangrijkst voor het herstel van onze hersenen. Dat alle uren die je voor 24.00 uur slaapt dubbel tellen is dus geen fabeltje: ons cortisol (stresshormoon) begint namelijk al rond 02.00 uur ’s ochtends weer te stijgen. Cortisol heeft namelijk een wisselend niveau door de dag heen. ’s Ochtends moet het cortisolgehalte hoog zijn om ons helder en alert te maken en ’s avonds rond 22.00 uur is het laag, ideaal voor een lichaam dat goed moet herstellen.

Het verband tussen slapen en alzheimer

Uit onderzoek blijkt dat we van nature 7 à 8 uur slapen. Voor dit onderzoek zijn mensen in een omgeving gebracht zonder contact met de buitenwereld en zonder te weten of het dag of nacht is. Bij een studie uit 2013 werden gezonde mensen beperkt tot 6 uur slaap (de meesten van ons vinden dat nu normaal). Er werd gekeken naar de verandering in de genen en de onderzoekers ontdekten daarin een verstoring van activiteiten. Dit betrof de genen die te maken hebben met tumorgroei, langdurige ontstekingen en het type genen dat gelinkt is aan stress en daarmee aan hart- en vaatziekten. Dat is een pittige conclusie toch?

Net zo opzienbarend is onderzoek dat is gedaan naar de relatie tussen Alzheimer en slaaptekort. Onze hersenen produceren een afvalstof. Tijdens onze slaap worden onze zenuwcellen als het ware schoongespoeld en wordt deze afvalstof afgevoerd. Als we te weinig slapen bouwt de afvalstof zich op in onze hersenen en dat kan Alzheimer veroorzaken.

Kun je een tekort aan slaap inhalen?

Het is duidelijk hoe belangrijk slapen is en wat een slaaptekort met je lichaam en je brein kan doen. Te veel geslapen uren kun je helaas niet even opslaan, zoals geld op de bank, om later te gebruiken als je een slaaptekort hebt. Zelfs lang uitslapen in het weekend compenseert niet alles. Het is dus echt verstandig om zo snel mogelijk iets te doen aan een chronisch slaaptekort. In het volgende blog geven we je tips om beter te slapen die echt werken.

Waarom slaap jij slecht?

Heb jij slaapproblemen en weet je niet wat de oorzaken zijn? In een online coachinggesprek geven we je inzicht in jouw stressfactoren en je piekergedrag. Met concrete tips helpen we je om je stresslevel te verlagen en beter te slapen. Neem contact met ons op!

Hoe voelt het als je te veel stress hebt?

Omdat ons lichaam prima in staat is om stress aan te kunnen is het geen probleem om regelmatig stresspieken te ervaren. Die reactie zorgt er zelfs voor dat we optimaal kunnen presteren op de momenten dat het nodig is. In extreme stresssituaties kunnen we in het algemeen heel goed effectief handelen.

Wanneer wordt stress een probleem?

Lastig wordt het als het stressgevoel niet ophoudt en de druk maar blijft voortduren. Dus als je bijvoorbeeld dagelijks op je werk het gevoel hebt dat je continu supergefocust moet zijn. En als je de kans niet krijgt of neemt om even te pauzeren. Het zit ook vaak in onze genen om maar door te gaan en als we aan het einde van onze werkdag naar huis gaan, voelen we pas dat we helemaal op zijn.

Een teveel aan stress bouwt zich langzaam op waardoor het lastig is om te voelen wanneer het nu precies te veel is.  Een greep uit de meest voorkomende symptomen: chronische vermoeidheid, hoofdpijn, druk op de borst, een gejaagd gevoel, slecht inslapen en/of doorslapen, piekeren, emotioneel labiel zijn en snel geïrriteerd raken. Op zichzelf zijn dit misschien geen hele ernstige klachten behalve dan als ze lang aanhouden en je er te veel bij elkaar hebt. Dan is het helder dat je te veel spanning hebt opgebouwd.

De symptomen van fysieke en mentale stress

Velen van ons brengen lange werkdagen door voor een computerscherm. Het lang in een bepaalde houding zitten en het gebrek aan beweging zorgen ervoor dat je na een drukke dag mentaal wel vermoeid bent maar je lichaam heeft nog veel reserves. Dit zorgt er weer voor dat je je doodmoe voelt maar toch niet kunt slapen omdat het je lichaam nog niet lukt om tot rust te komen.

Behalve lichamelijke gevolgen heeft een teveel aan spanning ook tot gevolg dat je je anders gaat gedragen. Je merkt bijvoorbeeld dat je vergeetachtiger bent dan normaal. Of je moet langer nadenken over een eenvoudige taak. De buitenwereld komt harder binnen en je raakt sneller van slag door wat er gebeurt. Ook kan het voorkomen dat je veel sneller uit je slof schiet of negatiever reageert op je omgeving. Dat is heel normaal als je bedenkt hoe hard jij moet werken om de spanning te verdragen.

Toch blijft het moeilijk om een teveel aan stress op tijd op te merken bij jezelf. Je kunt jezelf nu eenmaal lastig objectief beoordelen. Zie het als een waardevol signaal als je opmerkt dat je de laatste tijd meer gedoe hebt met anderen, als je vaker boos bent of juist verdrietig zonder directe oorzaak en je doodmoe bent na een werkdag.

Meer weten?

Wil jij weten of je een teveel aan spanning aan het opbouwen bent? Doe dan hier de wetenschappelijk ontwikkelde test en je krijgt van ons een betrouwbare analyse in je mailbox.

Wat is stress en hoe krijg je een burn-out?

Natuurlijk weet je wat stress is. Je moet het vooral zien te vermijden en als je het hebt moet je er zo snel mogelijk weer vanaf zien te komen. Toch? Nou nee, niet helemaal. We hebben namelijk ook een gezonde portie stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het gekke van stress is dat het door razendsnelle ontwikkeling van technologie en onze maatschappij een heel andere functie heeft gekregen. Het zit zo.

Stress en ons oerbrein

Jouw stressreactie wordt voornamelijk geregeld door het oudste stukje hersenen van de mens: ons reptielenbrein. Later kregen we er een iets meer ontwikkeld stukje bij: het zoogdierenbrein. Toen liepen we nog maar net rechtop en leefden we in stammen en waren er volop wilde dieren die een gevaar vormden. In die tijd was het superbelangrijk dat je alert reageerde op elke beweging of geluid. En met alert bedoel ik dat je in een split second moest kunnen besluiten om te vluchten of te vechten. Dit kon namelijk het verschil maken tussen opgevreten worden of zelf een lekker hapje scoren. Het was functioneel dat je lichaam zich op zo’n moment klaar maakte door je hartslag flink te verhogen, je spieren aan te spannen en je zintuigen optimaal te focussen. Dat kostte energie dus na zo’n spannende jacht moest je de rest van de dag uitrusten en bijkomen.

Maar hoe zit dat dan nu?

Die tijd van vroeger is overduidelijk niet te vergelijken met onze huidige leefomgeving. Die is druk, vol en lawaaiig. We lopen geen gevaar meer opgegeten te worden door een opdoemende leeuw, maar we krijgen wel de hele dag door prikkels. Als we niet oppassen zijn we constant alert en gespannen en klaar om in de actiestand te schieten. Kijk alleen al naar onze smartphone. Die piept de hele dag door en stuurt eigenlijk tientallen keren per dag deze prikkel naar je brein: kom in actie! Doe iets! Daar word je op langere termijn dus gillend gek van. Daarbij komt dat we over het algemeen niet de tijd hebben of nemen om uit te rusten van elke stressreactie. We denderen maar door en bouwen zodoende een flinke dosis spanning op in ons lichaam.

Stress betekent dat je te lang in de actiestand staat

Omdat ons lichaam best slim in elkaar zit kan het zich een behoorlijk lange tijd aanpassen aan verhoogde spanning. Maar het kost ook een enorme berg energie. Daar merk je zelf niet zoveel van, want je raakt aan die voortdurende prikkels gewend en bent in de veronderstelling dat het allemaal prima lukt. Wel merk je na een tijdje dat ontspannen niet meer zo goed lukt. En op den duur lukt het ook niet meer om te slapen en voilá daar komt de burn-out om de hoek. Je bent tot niets meer in staat en volledig uitgeput.

En voor wie denkt dat dit hem of haar niet overkomt….. Het overkomt mensen die graag alles heel goed willen doen, zich verantwoordelijk voelen, loyaal zijn, hard werken, anderen graag helpen, die altijd een oplossing hebben voor een probleem. Zo iemand die door familie, vrienden en collega’s enorm gewaardeerd wordt omdat het namelijk altijd goed komt. Begint het al een beetje te dagen?

Meer weten over jouw stresslevel?

Wil je weten hoe het zit met jouw stresslevel en of je goed bezig bent? Vul dan hier de gratis spanningsmeter in. Dan krijg je een persoonlijke analyse in je mailbox.

Weer aan het werk na een burn-out: hoe doe je dat?

Burn-out komt steeds vaker voor. Doordat steeds meer mensen hiermee te maken krijgen is er veel onderzoek gedaan naar het fenomeen. Zo weten we inmiddels dat je niet herstelt door even vrij te nemen, een vakantie te boeken of rustig thuis op de bank gaan zitten wachten tot het overgaat. Het verbaast me overigens hoe vaak werkgevers dit advies toch nog geven aan hun opgebrande medewerker. Wanneer je na je burn-out voorzichtig denkt aan weer aan het werk gaan, hoe kun je dat dan het beste aanpakken?

Begrip bij burn-out is soms lastig

Binnen teams en ook door leidinggevenden wordt nog vaak niet begrepen wat er nou precies met je aan de hand is als je een burn-out hebt. Collega’s vinden het lastig om contact op te nemen met de zieke collega want hij/zij is immers ziek geworden van het werk en “zit vast niet te wachten op contact”. Sommige collega’s begrijpen misschien niet zo goed waarom je niet kunt werken maar bijvoorbeeld wel een boswandeling kunt gaan maken. Tja, ga dat maar eens uitleggen…. En toch is wederzijds begrip enorm belangrijk om goede afspraken over je re-integratie te maken.

Hoe ga je weer aan het werk na een burn-out?

Wil je weten wat je kunt doen om weer gezond aan het werk te gaan en de eerste stap terug naar de werkvloer te zetten? We geven je tips die je helpen focus te houden op je herstel.

Het eerste contact

Als je volledig opgebrand bent dan lukt meestal na een paar weken weer om te bellen met je leidinggevende. Een informeel gesprekje over hoe het met je gaat is het beste begin. Na een paar weken lukt het vaak wel om eens een kopje koffie te drinken met je collega’s. Als jij en je collega’s elkaar weer even gezien hebben en je kunt vertellen over je ervaringen de afgelopen weken,  begrijpen ze beter waarom je nog niet aan het werk bent.

De eerste stappen naar de werkvloer

Meestal willen onze coachees graag snel weer aan het werk. Maar gelijk teruggaan naar je oude werkplek is vaak nog niet haalbaar. Het helpt dan om samen met je leidinggevende te zoeken naar werk dat je kunt doen in je eigen tempo en waarbij er geen sprake is van tijdsdruk. Vaak zijn dit klussen die door de drukte zijn blijven liggen maar waarmee je je collega’s enorm kunt helpen. Voorbeelden zijn het wegwerken van achterstallige administratie, het opruimen van centrale ruimtes, het maken van schema’s, het bijvullen van voorraad etc. De meeste managers kunnen goed meedenken als ze eenmaal weten dat dit echt bijdraagt aan het herstel bij burn-out.

Je werk weer oppakken

Na een bepaalde periode ben je er klaar voor om weer te beginnen met je eigen werk en te gaan leren hoe je anders met de werkdruk kunt omgaan. Dat wat je hebt geleerd tijdens de coachgesprekken wordt nu in de praktijk toegepast. Het goed aanvoelen van grenzen is belangrijk en het aantal werkuren kan rustig worden opgebouwd.

In verbinding blijven

Blijf dus vanaf het begin in contact met je werk en je leidinggevende en betrek hem/haar bij je herstelproces. Ben je zelf leidinggevende en valt één van je medewerkers uit met burn-out, blijf dan ook betrokken bij het herstel en denk zoveel mogelijk mee bij het zoeken naar mogelijkheden om weer rustig aan het werk te gaan. Soms is het wenselijk om op een andere afdeling te re-integreren. Het gezamenlijk belang is een snel herstel en het helpt enorm als een organisatie zich hierin flexibel opstelt. 

Ga het gesprek aan bij burn-out

Wil je weten hoe jij stappen kunt zetten zodat je snel herstelt en weer aan het werk kunt? Of ben je leidinggevende en wil je weten hoe je jouw medewerker helpt zo snel mogelijk te herstellen? Download dan hier gratis onze gesprekswijzer. Deze tool helpt je het juiste gesprek te voeren met elkaar.

Zoek je meer informatie of heb je vragen over burn-out? Check onze website of neem contact met ons op via natalie@tc2.nl.

Herstel van burn-out in coronatijd: hoe pak je dat aan?

Iedereen die weleens een burn-out heeft gehad weet: herstellen is een taai proces dat veel langer duurt dan je zou willen. In de eerste fase van burn-out waarin je uitgeput bent is je wereld heel klein en voel je je vaak eenzaam in je ervaringen. In deze periode is het belangrijk om je te omringen met mensen die jou emotioneel kunnen steunen. Ook beweging is heel belangrijk voor je fysieke herstel. Maar hoe doe je dat, herstel van burn-out in coronatijd?

In deze tijden van corona moeten we afstand houden, kunnen we niet zomaar meer bij elkaar op bezoek en zijn de sportscholen gesloten. Sociale contacten zijn niet meer zo vanzelfsprekend en ook regelmatig bewegen is lastiger geworden. Het wordt er dus zeker niet makkelijker op, maar dit hoeft jouw herstel niet in de weg te staan.

Beweging is belangrijk voor jouw herstel van burn-out

Bij burn-out is de zowel de mentale als de fysieke conditie behoorlijk aangetast. In het proces van herstel is het belangrijk om inspanning en ontspanning af te wisselen. Door matig intensief te sporten help je je lichaam de accu weer op te laden. Alleen: sporten in de sportschool of in groepsverband is door de coronamaatregelen echter niet altijd meer mogelijk. Staat je herstel dan noodzakelijkerwijs stil?

Nee, want er is een overweldigend aanbod van mooie – vaak gratis – online lessen in bijvoorbeeld yoga en pilates. Fijne vormen van beweging die je heel goed thuis kunt doen op het moment dat het jou uitkomt. Zorg ervoor dat je in je dagstructuur een vaste tijd voor beweging plant. Je hebt niet meer nodig dan een telefoon of tablet. Leg je matje neer en begin!

Sociale steun tijdens coronatijd kan nog steeds!

Voor het herstel van een burn-out is verbinding met de mensen om je heen en het delen van ervaringen met lotgenoten essentieel. Iemand die naar je luistert, je begrijpt en je steunt maakt zoveel verschil. Maar hoe maak je écht contact met elkaar op 1,5-meter afstand?

Gebruik andere vormen van communicatiemiddelen zoals telefoon of whatsapp om dagelijks contact met je omgeving te leggen. Ga op zoek naar lotgenoten die zich verzamelen in groepen op social media. Zoek bijvoorbeeld op #burnout en voilà! Onze community is een platform voor iedereen die veel stress ervaart door bijvoorbeeld thuiswerken of door het vele werken in de zorg is opgebrand. Hier wordt informatie gedeeld en vinden mensen elkaar online. Ervaringen delen en elkaar tips geven helpen namelijk écht bij jouw herstel.

Vraag een gratis online consult aan

Wil je hulp bij het maken van een gezonde dagstructuur tijdens jouw herstel? Meld je dan aan voor een gratis consult. In een online coachingsgesprek van een half uur helpen we jou op weg. Zoek je meer informatie of heb je vragen over burn-out? Check onze website of neem contact met ons op via natalie@tc2.nl.