#RELAXJUSTDOIT

TC2 – Take charge and take care

Niks doen, wie doet dat tegenwoordig nog? Ik bedoel hiermee niet het doen van een ontspannen activiteit, maar écht niks doen: niet bewegen, niet lezen, niet naar muziek luisteren, geen tv kijken en ook niet op je mobiele telefoon loeren. Het is voor de meesten van ons bijna onmogelijk om daadwerkelijk niks te doen en alleen maar te ‘zijn’. In de Volkskrant stond een interessant artikel waarin de vergelijking werd getrokken tussen mensen en dieren. Er zijn namelijk veel luie dieren – waaronder bijvoorbeeld de leeuw – die even in actie komen omdat ze nu eenmaal moeten eten, maar daarna weer urenlang liggen te luieren. Daar zouden wij mensen een voorbeeld aan kunnen nemen.

ONTSPANNEN. HOE DAN?
Het is namelijk niet zo dat we een burn-out krijgen omdat we zoveel werken maar omdat we onvoldoende ontspannen. Het is niet ook zo dat we fysiek uitgeput zijn. We zijn wel mentaal uitgeput en dat is echt iets anders. Ons lichaam wil nog wel maar ons brein kan niet meer. Aan het einde van een werkdag zijn we vaak tot weinig anders in staat dan Netflixen op de bank of eindeloos social media checken. En als we dan ‘s avonds in ons bed rollen, wil het slapen maar niet lukken.

KUNST VAN HET SLAPEN
Over slapen valt een boel te vertellen. Weet je bijvoorbeeld hoeveel uren slaap een mens gemiddeld nodig heeft? We hebben voor je uitgeplozen wat slaap doet met je stresslevel en wat de effecten zijn van te weinig slaap. We geven je verder in dit online magazine eenvoudige tips om je slaap op een positieve manier te beïnvloeden.

In onze 24/7-maatschappij is het haast onvoorstelbaar om rust een prioriteit in onze agenda te geven. We slapen steeds korter, vaak maar 6 uur per nacht, terwijl de hoeveelheid prikkels alleen maar toeneemt. Niet alleen de duur van je slaap maar ook de kwaliteit van je slaap zijn van essentieel belang.

BURN-OUT
Mensen die een burn-out hebben gehad weten dat rust echt essentieel is voor je welbevinden. Want als je eenmaal aan den lijve hebt ondervonden wat de gevolgen zijn van het alsmaar door blijven jakkeren dan kijk je wel beter uit. Een burn-out is namelijk afschuwelijk. Het ondermijnt je zelfvertrouwen, je krijgt allerlei lichamelijke klachten en op een bepaald punt valt je hele leven voor je ogen in duigen.

ONZE MISSIE
Onze missie is daarom dus het voorkomen van een burn-out voor jou en je collega’s. Tijdens onze workshops start ik altijd met mijn eigen verhaal. Ook ik heb het meegemaakt. Ik vind het elke keer weer spannend, maar ik zie ook hoe anderen herkennen wat ik vertel. De meesten realiseren zich op dat moment goed dat zij niet eindeloos door kunnen blijven rennen in de ratrace. Tijd voor rust en ontspanning. Hoe je dat verantwoord aanpakt, lees je in ons nieuwe online magazine:: #relaxjustdoit.

Take charge and take care!

Natalie van den Enden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.