Help je medewerker om succesvol terug te keren naar het werk na een burn-out

Wanneer je medewerker wordt geconfronteerd met burn-out-klachten, is dat voor iedereen een moeilijke situatie. Natuurlijk voor de medewerker, maar ook voor jou als leidinggevende. Want hoe ga je om met deze situatie? Hoe kun je je medewerker het beste helpen? En als je medewerker eraan toe is om weer een stapje terug naar de werkvloer te zetten, hoe pak je dat dan aan?

Na een burn-out weer voorzichtig aan het werk

Als leidinggevende is het heel belangrijk om regelmatig contact met je medewerker te houden. Hoe gaat het met hem of haar? Hoe komt het dat hij of zij overbelast is geraakt? Ga het gesprek aan in vertrouwelijkheid en in een open sfeer. Probeer te achterhalen wat voor die persoon de grootste stressfactor is geweest. Bespreek zaken zoals de omgang met collega’s, het takenpakket en de balans tussen werk en privé. Op basis van die aanknopingspunten kun je namelijk verder: als je medewerker stapje voor stapje weer terug naar het werk keert, kun je samen kijken naar werkzaamheden die hij of zij aankan. Wil je hulp bij het aangaan van een constructief gesprek? Vraag dan onze gesprekswijzer aan. Hierin vind je tips die je helpen een open en eerlijk gesprek met elkaar aan te gaan, en te zoeken naar oplossingen. Vraag hem hier op.

Succesvol re-integreren doe je stap voor stap

Na een periode van focus op herstel is het moment aangebroken dat je medewerker terugkeert naar het werk. Een spannende stap voor iedereen. Als leidinggevende is het belangrijk dat je niet alleen het aantal uren dat je medewerker weer aan de slag gaat rustig opbouwt maar dat je ook een werkomgeving creëert zonder tijdsdruk. Kijk daarbij ook naar functies over je eigen afdeling heen. Pas de aard van het werk aan aan de belastbaarheid van je medewerker en zorg voor één aanspreekpunt die meekijkt en het werk coördineert. Vaak zien wij medewerkers terugkeren in hun eigen functie, alleen voor minder uur. Het werkpatroon verandert niet en daarmee bestaat het risico dat je medewerker weer terugvalt in zijn of haar oude valkuilen. Als teamleden hun collega weer aan het werk zien, komen er snel weer vragen en wordt de re-integrerende medewerker snel weer meegenomen in de gejaagdheid van het team. Stuur als leidinggevende dus actief op een aangepast takenpakket zonder deadlines en prikkels, bewaak grenzen en bouw de uren langzaam op.

Meer weten?

Wil je meer weten over hoe jij als leidinggevende kunt bijdragen aan een succesvolle terugkeer van je medewerker? Neem dan contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *