Wat is stress en hoe krijg je een burn-out?

Natuurlijk weet je wat stress is. Je moet het vooral zien te vermijden en als je het hebt moet je er zo snel mogelijk weer vanaf zien te komen. Toch? Nou nee, niet helemaal. We hebben namelijk ook een gezonde portie stress nodig om goed te kunnen functioneren. Het gekke van stress is dat het door razendsnelle ontwikkeling van technologie en onze maatschappij een heel andere functie heeft gekregen. Het zit zo.

Stress en ons oerbrein

Jouw stressreactie wordt voornamelijk geregeld door het oudste stukje hersenen van de mens: ons reptielenbrein. Later kregen we er een iets meer ontwikkeld stukje bij: het zoogdierenbrein. Toen liepen we nog maar net rechtop en leefden we in stammen en waren er volop wilde dieren die een gevaar vormden. In die tijd was het superbelangrijk dat je alert reageerde op elke beweging of geluid. En met alert bedoel ik dat je in een split second moest kunnen besluiten om te vluchten of te vechten. Dit kon namelijk het verschil maken tussen opgevreten worden of zelf een lekker hapje scoren. Het was functioneel dat je lichaam zich op zo’n moment klaar maakte door je hartslag flink te verhogen, je spieren aan te spannen en je zintuigen optimaal te focussen. Dat kostte energie dus na zo’n spannende jacht moest je de rest van de dag uitrusten en bijkomen.

Maar hoe zit dat dan nu?

Die tijd van vroeger is overduidelijk niet te vergelijken met onze huidige leefomgeving. Die is druk, vol en lawaaiig. We lopen geen gevaar meer opgegeten te worden door een opdoemende leeuw, maar we krijgen wel de hele dag door prikkels. Als we niet oppassen zijn we constant alert en gespannen en klaar om in de actiestand te schieten. Kijk alleen al naar onze smartphone. Die piept de hele dag door en stuurt eigenlijk tientallen keren per dag deze prikkel naar je brein: kom in actie! Doe iets! Daar word je op langere termijn dus gillend gek van. Daarbij komt dat we over het algemeen niet de tijd hebben of nemen om uit te rusten van elke stressreactie. We denderen maar door en bouwen zodoende een flinke dosis spanning op in ons lichaam.

Stress betekent dat je te lang in de actiestand staat

Omdat ons lichaam best slim in elkaar zit kan het zich een behoorlijk lange tijd aanpassen aan verhoogde spanning. Maar het kost ook een enorme berg energie. Daar merk je zelf niet zoveel van, want je raakt aan die voortdurende prikkels gewend en bent in de veronderstelling dat het allemaal prima lukt. Wel merk je na een tijdje dat ontspannen niet meer zo goed lukt. En op den duur lukt het ook niet meer om te slapen en voilá daar komt de burn-out om de hoek. Je bent tot niets meer in staat en volledig uitgeput.

En voor wie denkt dat dit hem of haar niet overkomt….. Het overkomt mensen die graag alles heel goed willen doen, zich verantwoordelijk voelen, loyaal zijn, hard werken, anderen graag helpen, die altijd een oplossing hebben voor een probleem. Zo iemand die door familie, vrienden en collega’s enorm gewaardeerd wordt omdat het namelijk altijd goed komt. Begint het al een beetje te dagen?

Meer weten over jouw stresslevel?

Wil je weten hoe het zit met jouw stresslevel en of je goed bezig bent? Vul dan hier de gratis spanningsmeter in. Dan krijg je een persoonlijke analyse in je mailbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *